субота, 31. октобар 2015.

Uvod u fotografiju

Ukoliko se interesujete za fotografiju, a niste upućeni ili postoji nešto što vam je nejasno, pokušaću na što lakši način kroz pisanje da vam objasnim osnove, a dalje cu pisati o čemu budete tražili u komentarima.
Sad, za početak, šta je uopšte fotografija?
Fotografija je slikanje svetlošću. Šta to  znači? Nema svetla nema ni fotografije. ( Mada, to je dosta stara definicija, već godinama postoji infra-crveno snimanje itd.)
Da se ne bih vraćao na analognu fotografiju ( mada ako bude bilo zainteresovanih I za anolognu pisaću i o tome ). Vaši foto aparati imaju senzor ( koji se nalazi u telu aparata ) na koji pada svetlost I tako nastaje fotografija.
U koliko planirate da se bavite fotografijom profesionalno, vama je potreban jedino M mod
 ( manuleni/ručni ) na tom modu se podešavaju svi parametri, za početak krecemo sa tri osnovna.
Tri osnovna parametra / sveto trojstvo to su vam:
- ekspozicija
-blenda
-iso

1. Ekspozicija. ( bezina zatvarača )

Ekspozicija se uglavnom na foto aparatima označava u delovima sekunde ( 1/80, 1/160, 1/200…).
U prevodu, ekspozicija je dužina osvetljavanja senzora, to jest vreme koliko će senzor aparata biti izložen svetlosti. Čak I na najnovijim foto aparatima najkraće osvetljavanje, je 1/4000 ( 4000 deo sekunde, mada postoje i ozbiljnija tela foto aparta koji imaju i preko 1/4000 ).
Što je ekspozicija duŽa fotografija će biti svetlija, a na brzim/kratkim ekspozicijama fotografije budu tamne. Ako koristite ozbiljniji polu-profesionalni dslr aparat vi mozete da držite senzor izložen svetli  nekoliko sekundi, čak I minuta. U koliko fotografišete iz ruke, ekspozicija ne bi trebalo da vam ide ispod 1/60.

2. Blenda

Blenda je u bukvalnom prevodu rupa na objektivu kroz koju svetlost dolazi od izovora (izvora svetlosti) do senzora aparata. Otvor blende se označava sa slovom ,,f’’
BITNA STVAR! Ovo je stvar na kojoj većina u pocetku gresi!
Objektiv ima svoj najmanji otvor blende to je obično na početničkim objektivima 3,5.
NAJVEĆI otvor blene je 3,5…sto znaci kad je na 3,5 najvise svetla će doći do senzora, a najmanj otvor blene je 22 ( zavisi od objektiva do objektiva, ima objektiva koji imaju I otvor blende čak 1,2…a ima I onih čija je najmanja blenda 32, tehnologija napreduje teško je sve to ispratiti ).
Znači blenda 3,5 velika rupa, blenda 22 mala rupa! Blenda 3,5 puno svetla na senzoru, 22 malo svetla na senzoru.
Između najvećeg i najmanjeg otvora blende postoje stepeni I polu stepeni.
Na primer, vi ako fotografišete nesto I suviše je tamno, onda trebate da povecate otvor blende, što znači da broj treba da bude manji ( npr. fotografišete sumrak I na f/22 vam je mnogo tamno, možete da stavite npr na f13 (manje-više) ). U koliko vam se desi da je fotografija spržena, to jest da je senzor mnogo osvetljen, otvor blende trebate da smanjite to jest da povecate broj ( npr, fotografišete u podne kad je najjace sunce I stavite blendu na f/3,5 fotografija će bukvalno imati bele mrlje po sebi, u tom slučaju trebate da smanjite otvor blende recimo f7,1 ukoliko je sunce dosta jako možete da slikate čak i sa blenom f22 i da stavite ekspoziciju da bude dugačka na primer 1sekunda I tako može da se napravi lep efekat, ali to se radi isključivo sa stativa) NIKO, ALI NIKO vam ne može odrediti parameter u umetničkoj fotografiji, trebate da budete kreativni I da eksperimentišete.3. ISO 

Poslednji ali I ne manje bitan osnovni parameter ISO.
ISO predstavlja osetljivost senzora, to zamislite ovako:
Senzor na sebi ima kružice na koje pada svetlost I tako nastaje fotografija, e sad sto je iso veći to su ta zrnca veća I upijaju vise svetlosti. ISO vrednost se na početnickim aparatima kreće od 100 pa do 3600. Što su zrnca veća, ona primaju više svetlosti, znači ukoliko vam je fotografija tamna, umesto da stavite duzu ekspoziciju ili veci otvor blene, možete da povećate iso, mada je to kao poslednja opcija iz jednog razloga. ISO senzora koji zamišljate kao zrnca…e pa kad se ta zrnca povecaju, kod lošijih aparata/ jeftinijeg cenovnog ranga pojaviće vam se jedna stvar koja se zove NOISE, to jest zrnca postaju vidljiva na fotografiji.

Evo u praksi par koraka, znači ako je fotogafija tamna, ekspozicija treba da bude duza (dugacka ekspozicija je npr. 1sekunda), u koliko slikate iz ruke, onda je bolje da ekspozicija bude kratka/brza ( brza ekspozicija je npr 1/160 ) a da otvor blene bude veći ( najveci otvor blende na pocetnim – kit objektivima je 3,5 )… Najbolje bi vam bilo da naučite kako se sta podešava, pročitate ovo jednom do dva puta uzmete aparat I izađete napolje, da naučite da podesavate parameter, a onda možemo dalje da nastavimo o tehnikama fotografisanja, obradi, ostalim opcijama aparata itd.
Šta god da vas zanima pišite u komentarima, ja cu se potruditi da napravim celu pricu o tome, ako sam kratak sa vremenom, odgovoricu vam na komentar i staviti to u plan ideja za sledeće pisanje. 

Нема коментара:

Постави коментар