петак, 06. новембар 2015.

Oprema za fotografisanje koncerata/svirki

S tim da već neko vreme radim kao fotograf na koncertima i svirkama, mislim da u ovo mogu da vas uputim.
Fotografisem na 2 načina.
- Blic, srednja blenda, brza ekspozicija
- Bez blica, veliki otvor blende, ekspozicija ( u zavisnosti od svetlosnih uslova )

Ukoliko fotografisem sa blicom, obično koristim SB910 od mog dobrog drugara, za divno čudo on besprekorno radi na canon telima. Cim pokrivam svirku blicem samim tim mogu i da raspolažem sa različitim otvorima blende. Ekspozicija mi je 1/160, sem ako ne radim neki specijalan fazon ili neku tehniku. Ovaj način je što bi se reklo školski, sve je poktiveno, fotografije uvek ispadaju korektne i to je to.

Ako fotografišem bez blica, tu se trudim da koristim objektive kao što su 50mm 1/8 i slično, jer su obično svetlosni uslovi jako loši, da bih imao korektnu ekspoziciju, to jest da mi ruke ne bi bile zamućene, pogotovo što se tiče bubnjara, dižem ISO vrednost, tako postižem vrlo realan prikaz prostora, nijansi itd.

Naravno, ovo su samo 2 načina koja ja koristim, uvek možete i da kombinujete sve to.
Napomena* Ukoliko koristite eksterdni blic i u horizontali i vertikali okrećite ga ka plafonu ili ako je otvoren prostor ka nekom zidu ili pozadini bine od koji će se odbijati, da ne bi ste pre svega ubijali ljude blicem u lice i da ne bi ste ,,spržili''. Pisaću i o blicevima detaljno uskoro. 

Нема коментара:

Постави коментар