недеља, 30. октобар 2016.

Programi za obradu fotografija

Pozdrav svima, evo i danasnje teme porgrami za obradu fotografija.

Sto se tice obrada fotografija koje postavljam na fejsbuk ( https://www.facebook.com/fotofantom/ ) profil i fliiby ( https://fliiby.com/fantomfoto/ ) to su neke osnovne stvari, uglavnom se trudim da ne preterujem. Vise puta mi se desavalo da model ili osoba za koju radi model zahteva neke dosta kompleksnije stvari, a tu uvek raste i cena, tako da je dobro poznavanje photoshopa veoma korisno.

Programi koje ja koristim su:
Lightroom
Photoshop cs5
PaintNet

Odma da razjasnim, zasto PaintNet?
To je program koji zahteva jako malo ram memorije i jako je jednostavan za upotrebu. Ukoliko treba da napravim fotografiju iz nekog snimka (screenshot) ili na brzinu da ubacim logo na jednu - dve fotografije, da ne gubim vreme na otvaranje photoshopa.

Lightroom
Koristim ga uglavnom za sredjivanje tonskih nijansi, kontrasti, osvetljenosti itd.
Takodje je program koji ne zahteva dosta od racunara i samim tim je dovoljno brz da se sve odradi, cuvanje fotografija, otvaranje istih, rotacija itd. Jako je pregledan i poprilicno lak za upotrebu

Photoshop
Svi ste koristili ili bar culi za photoshop. Po mom misljenju a i po misljenju mnogih profesionalnijih fotografa ovo je najbolji progam za obradu. Sa bezbroj opcija, on obuhvata sve sto bilo koji drugi program ima. Uvek se pojavljuje novo azuriranje, dosta korisnih plug-ova. Za razliku od predhodna dva, da bi ste mogli ,,tecno'' bez seckanja da radite u photoshopu potreban vam je i kvalitetan racunar iz tog razloga sam ja i dalje zaostao na cs5 jer bi na bilo kojoj jacoj verziji to bilo mucenje, po pola sata bih ubacivao fotografije, a ne da pomislim na nesto ozbiljnije.Pre nego sto i pomislite da pocnete sa programima za obradu, dodjite do nivoa da vase fotografije budu kvalitetne. Uvek ce vas photoshop izvuci ako napravite neku gresku, ali se trudite da pravite sto vise fotografija, da vezbade i da do greske ne dolazi. Obratite paznju na kadar, osvetljenost fotografije i ostrinu. Sto je fotografija u startu tacnija i kvalitetnija, to ce vam biti lakse da je obradjujete.

Do sledeceg citanja, pozdrav.

Нема коментара:

Постави коментар